Spoorwegen

 

In Nederland maken we dagelijks gebruik van de spoorwegen met meer dan een miljoen mensen. Vandaag halen we alles uit de kast voor goed vervoer. We sommen de gekste feitjes en weetjes op over NS en de spoorwegen in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat er 386 stations zijn die gebruikt worden in ons kleine landje?

NS vervoert gemiddeld 1,1 miljoen reizigers per dag, maar natuurlijk niet in één trein. Dit aantal wordt verdeeld over wel 4500 treinritten per dag. Wist je dat NS van 1919 tot 2000 een eigen spoorwegpolitie had? Nu bestaat deze niet meer, maar meer dan tachtig jaar lang werden de spoorwegen bewaakt en veilig gehouden door speciale agenten.

NS is ook actief buiten Nederland, zo hebben ze bijvoorbeeld een samenwerking met de Poolse treinorganisatie PKP en werken ze ook samen met Northern Rail in Engeland. Wie had gedacht dat onze NS ook internationaal bezig was? In Nederland mag een trein maximaal 140 km/h rijden op de banen. Als je auto niet op wil starten weet je wat je moet doen dus!